Alyvuogių aliejaus keksiukai su rozmarinais ir citrininiu kremu


 

Kai prieš gerą mėnesį gavau prašymą iš "Lamų Slėnio" pasidalinti keliais itališkais receptais, pagalvojau, kad jokio itališko deserto negaminau gerus metus! O juk desertais dalintis ir tą cukrinę išmintį skleisti yra smagiausia. Jeigu aš krisiu į lovą su dviem keksiukais rankose ir trečiu burnoje, tai tegu ir kiti krenta!
Va taip užsidegiau pagaminti kažką Italija kvepiantį, bet ne kokį tradicinį ir išragautą saldėsį. 
Mano mylimiausia itališka žolelę yra rozmarinas, ir jau ankčiau esu jį naudojusi desertams, tad rozmarinas ir įstrigo galvoje. O jis puikiai dera su citrinos aromatu. Ir tuo metu atsirado kažkoks miltinių anglevandenių poreikis, bet ne kokio lengvo biskvito, o kažko drėgno ir sunkesnio… Tokių statybų įkarštyje pagalvojau, kad alyvuogių aliejus labai skanu (man tikrai labai skanu, ant beveik visko šlakelį jo pilu) ir daugiau galvoti nebereikėjo, nes keksiukų idėja susikonstravo. Pamaniau, kad keksiukus bus smagiau puošti, nei visą keksą. 
Tuomet gražiai susirašau receptą ir keliauju į parduotuvę trūkstamų ingredientų.

Kartais receptai gimsta taip, kartais tiesiog po spintelių ir šaldytuvo revizijos.



12 keksiukų

Prireiks
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės cukraus (250 ml)
  • 1 ¼ stiklinės miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • ½ stiklinės alyvuogių aliejaus
  • ½ stiklinės natūralaus jogurto
  • 1 arb.š. džiovinto arba 2 arb.š. šviežio rozmarino


Kremui
  • 120 g. kambario temperatūros sviesto
  • 1 1/3 stiklinės cukraus pudros
  • 1 arb.š. vanilės ekstrakto
  • Pusės citrinos sulčių bei tarkuotos žievelės
  • Žiupsnelis druskos


Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Miltus sumaišyti su druska, rozmarinias bei kepimo milteliais. Kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti aliejų bei jogurtą, gerai išmaišyti. Drėgną masę sumaišyti su miltų mišiniu. Į keksiukų formeles įtiesti sijonėlius, juos užpildyti tešla (maždaug 2/3) ir šauti į orkaitę 12 minučių. Prieš išimant, įbesti dantų krapštuką, jei jis neaplipęs tešla - keksiukai iškepę. Juos visiškai ataušinti.

Kremui, elektriniu plaktuvu, kambario temperatūros sviestą gerai išplakti su likusiais ingredientais. Kremas turi gautis vientisas bei purus. Atvėsusius keksiukus juo puošti su konditerinio maišo pagalba arba tiesiog aptepti peiliu.


Komentarai