Bananinis graikiško jogurto cheesecake'as su oreo sausainiais


Na ir ilgas pavadinimas šį kartą gavosi. Nors dar galėjau pridėti "mažiau kalorijų turintis", "vanilinis", ar "mano skanusis". Visi šie epitetai labai teisingi. 
Dėl to kalorijų skaičiaus. Niekada jo neskaičiavau, bet manau logiška, kad kilogramas graikiško (ar netgi 0 fat! ) jogurto bus šiek tiek "liesiau" nei kilogramas kreminės varškės - iš tokios sūrio pyragus kepdavau anksčiau, o paminėdama ankščiau, turiu galvoje tą laiką, kai nebuvau išbadriusi jogurto. Dabar visi mano cheesecake'ai jogurtniai. Be abejo jie kiek lengvesnės tekstūros, ištirpstantys burnoje, bet būtent tokius aš mėgstu labiausiai. 
Kiekvieną kartą kepdama kokį sūrpyragį vis stengiuosi paeksperimentuoti: labai patiko chai arbatos prieskoniais pagardintas ir šis bananinis skonis gavosi tikrai vykęs. Skonio parinkimas dažniausiai būna momentinis, arba einant pro parduotuvės lentyną kažkur akis užkliūną, arba atsidarius virtuvės spintelę/šaldytuvą imu tai ką turiu.
Dar paminėsiu kad šįkart kepiau vieną sūrio pyragą ir 8 mažus pyragėlius. Pyragas nukeliavo kolegoms į darbą, o pyragėliai pradingo iš šaldytuvo... Šiaip jau be pyragėlių galima apseiti, pyragas bus truputi aukštesnis.

Prireiks:


  • 1 kg graikiško jogurto
  • 5 kiaušinių
  • 1 stiklinės rudojo cukraus
  • 2 šaukštų kukurūzų krakmolo
  • 2 prinokusių bananų
  • šaukštelio vanilės esencijos
  • 300 g. "Oreo" sausainių
  • 80 g. sviesto
  • 2 šaukštų rudojo cukraus
  • žiupsnelis druskos


Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. 
Pirmiausia pasiruošti pagrindą. Kadangi Oreo sausainiai yra pertepti, jų įdarą šaukšteliu nugamdžiau ir sudėjau į indą, kuriame bus maišoma sūrio pyrago masė - kartais truputi pasiterlioti gaminant nekenkia. Sausainius sumalti su maisto smulkintuvu arba tiesiog mėsmale. Į trupinius dėti 2 šaukštus cukraus ir žiupsnelį druskos. Sviestą ištirpdyti ir užpilti ant sausainių. Gerai išmaišyti. Masę sudėti į torto formą atsegamais šonais, gerai prispausti prie dugno ir šauti į orkaitę 5-10 minutėms – tiesiog kol padas truputi sutvirtės ir apskrus. Jei darote ir kelis mažesnius pyragėlius, tiesiog įdėti truputi trupinių į keksiukų formeles, prispausti prie dugno ir taip pat dėti į orkaitę kelioms minutėms.
Kol pagrindas orkaitėje, galima pradėti daryti kremą. Dideliame inde sumaišyti graikišką jogurtą su cukrumi, krakmolu ir vanilės esencija. Viską plakti tiesiog su rankiniu blenderiu. Tuomet po vieną įmušti kiaušinius. Po kiekvieno masę gerai išplakti.
Pagamintą kremą užpilti ant pakepusio pagrindo ir dėti į orkaitę 15-kai minučių. Tuomet temperatūrą sumažinti iki 130 laipsnių ir pyragą kepti dar apie 40 minučių. Jis bus iškepęs tuomet kai pats vidurys dar nebus visai tvirtas, bet kraštai bus visiškai iškepę. Keksiukus ištraukti ankščiau, daugmaž po 15 minučių arba kai šių viršus atrodys sutvirtėjęs. 
Pyragą ištraukus iš orkaitės, peiliu atsargiai "apeiti" palei pyrago kraštą, kad šis atliptų nuo skardelės ir nesuskiltų aušdamas. Visiškai ataušusi dėti į šaldytuvą (uždengus maistine plėvele) ir palaikyti mažiausiai 4 valandas, o geriausia per naktį. Keksiukų krašto "atlipinti" nereikia, bet šaldytuve palaikyti taip pat būtina.

Papuošimui tiesiog supjausčiau du bananus riekelėmis ir išdėliojau ratais ant viršaus. Dar citrinu sultinis aptepiau, kad bananai nepajuostų.



Komentarai