Moliūgų diena



…kuri prasideda ir baigiasi moliūgų sriuba.


Prieš kelias dienas, su taure šampano, smagiai skobiau moliūgą ir pjauščiau jo piktą žvilgsnį. Tiesa sakant visai gera vakaro idėja: susirinkti bendradarbiams, draugams, giminėms (ir taip toliau) ir visiems kartu skabtuoti helouvyniškus moliūgus. Ir nebutinai tai, tos "šventės" paminėjimas. Tiesiog idomus vakaras!





Kitą dieną, be abėjo užsimaniau nusipirkti moliūgų (tik jau valgymui šį kartą). Ir ne tik moliūgų sriuba buvo galvoje. Iš jų tyrės (tiesiog orkaitėje keptų ir sutrintų moliūgų) galima padaryti galybę padažų, dėti į troškinius ar į desertus. 


Pirmasis moliūginis patiekalas vienareikšmiškai tapo sriuba:





Orkaitėje keptų moliūgų sriuba


Prireiks:


1 nemažo moliūgo (nuotraukoje)

1 svogūno
4 skiltelių česnako
~750 ml karšto vandens
organiško sultinio kubelio
1 vidutinės morkos (spalvai ir saldumui paryškinti)
žiupsnelio džiovintų čiobrelių
žiupsnelio džiovintų rozmarinų
1 a.š kalendrų sėklų
alyvuogių aliejaus
200 ml grietinėlės
moliūgų sėklų

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Moliūgą tiesiog supjaustyti riekėmis, sudėti į skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, apibarstyti čiobreliais, rozmarinais, bei kalendrų sėklomis. Ten pat sudėti supjaustytą morką. Šauti į orkaitę maždaug valandai arba kol moliūgas suminkštės ir truputį karamelizuosis ties kraštais. 

Svogūną susmulkinti, dėti į storadugnį puodą su šlakeliu aliejaus. Pasūdyti ir ant nedidelės ugnies leisti kepti kol pradės karamelizuotis (pie 10 min). Tuomet, riekelėmis supjaustyti česnakus, dėti į tą patį puodą ir kai šie minutę kitą pakeps užpilti karštu vandeniu bei dėti ornagišką sultinio kubelį (visad stengiuosi rinktis kubelius organiškus. Jei jau negaminu savo sultinio, noriu, kad namuose ruoštas maistas nebūtų pilnas koncervantų). Kai sultinys užverdą, į jį sudėti orkaitėje iškeptus moliūgus (ir morką, ir visus apskrudusius, bet nesudegusius prieskonius) ir viską pertrinti rankiniu blenderiu iki vientisos masės. Pasūdyti jei reikia ir ant mažos ugnies leisti pavirti dar kelias minutes. Išjungus supilti grietinėlę ir gerai išmaišyti. Valgyti apšlakščius alyvuogių aliejumi ir apibarsčius moliūgų sėklomis. Galima uždėti ir šaukštelį pesto padažo! Čia labai tinka ne klasikinis, o petražolių pesto iš mano knygos "Vegetariniai valgiai"
Jaukaus ir skanaus rudens vakaro!



Komentarai