New York cheesecake'as



Atsipjauni trikampėlį pyrago ir pro pravirą langą žiūri į lėtai krentančius obelų žiedus (pasirodo, priešais mano langą gyvena obelis). Taip būna pavasarį, o vasarą žiūri į šviežias braškes ant savo cheesecake'o, jei spėji jas pamatyti, kol visko nesuvalgei.
Gaminau jį jau kelis kartus ir netgi gavau "užsakymų":) Tikrai manau, kad sunku jį kaipnors sugadinti. Nebent sudeginti:) 
Maniškis – New york'o sūrio pyrago interpretacija. Klasikiniame recepte dažniausiai naudojami digestive sausainiai, Philadelphia kreminis sūris ir grietinės užpilas ant viršaus. Tikrai skanu ir be jokių glaistų ar aptepimų, bet galiu pasiūlyti pavyzdžiui rūgštoką mangų ir laimų piure kaip padažą (išbandyta ir patvirtinta:))



Prireiks


  • Kilogramo kreminės varškės (bandžiau ir vanilinę (President) varškę, labai tiko. Tik tuomet cukraus per pusę mažinti reikia ir vanilės papildomai nebedėti)
  • Puodelis cukraus (250 mililitrų)
  • 5 kiaušiniai
  • 3 šaukštai miltų
  • 80 mililitrų grietinėlės arba pieno
  • šaukštelis vanilės ekstrakto (bandžiau ir su papraščiausiu vaniliniu cukrum. Tiko, tik tuomet siūlyčiau porą šaukštelių)
  • Pakelis šokoladinių Selgos sausainių
  • žiupsnelis druskos
  • 2 šaukštai cukraus
  • 80 gramų sviesto

Pyrago pagrindas – sausainių trupiniai su svietu, todėl jam, tiesiog sumalti (su blenderiu pvz) sausainius iki miltų, sumaišyti juos su dviem šaukštais cukraus ir žiupsniu druskos. Užpilti viską tripintu sviestu ir gerai išmaišius (jei masė gaunasi biri, įpilti dar truputėlį sviesto) sukrėsti į formą atsegamais kraštais (26cm) (formos apačiai nepamišti kepimo popieriaus, kraštams nenaudoju, tačiau tikrai nepakenks). Pagrindą gerai suslėgti šaukštu/rankomis/kitu lygiu įrankiu ir dėti į šaldytuvą pastovėti, kol bus pagamintas sūrio (varškės:)) sluoksnis (beje, sausainius naudojau tik dugnui. Taip gaunasi labai skanus, apskrudęs ir susikaramelizavęs varkės šonas).
Toliau, nepamišti įjungti orkaitės (200 laipsnių), inde sumaišyti kreminę varškę, puodelį cukraus (kartu dėti ir vanilinį cukrų, jei naudojamas butent jis) bei miltus. Cheesecake'o maišymui aš naudoju rankinį blenderį. Jis nepripildo į masę oro ir viską puikiai sumaišo tarpusavyje. Po vieną sumušti kiaušinius, po kiekvieno labai gerai išplakti. Supilti grietinėle (arba pieną) ir vanilę. Dar kart perplakti ir supilti masę į formą su pyrago pagrindu. Ji gaunasi skysta – taip ir turi būti.
Pyragą atsargiai dėti į orkaitę, ir kepti apie 15 minučių, tuomet temperatūrą mažinti iki maždaug 120 ir kepti dar apie valandą. Iškepęs jis bus tada, kai visas pyragas bus daugmaž tvirtas, tik vidurys dar dar švelniai siūbuojantis. Sūrpyragį visiškai atvėsinti kambario temperatūroje ir dėti per naktį (ar bent jau 3-4 valandoms) į šaldytuvą (uždengus maistine plėvele, kad neprisigertų skaniųjų šaldytuvo kvapų).

Receptų būtent šito sūrpyragio radau labai nemažai, šis man pasirodė labai aiškus ir puikus.

Komentarai

  1. OMG tobulai atrodo. Nuotraukos neišpasakyto grožio :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. nesuvalgEI, o ne nesuvalgIAI. ot negaliu pakest nerastingu zmoniu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ironiška, bet raštingasis anonimas pametė keletą nosinių.
      Bet kokiu atveju, atsiprašau už tą neapykantą užlūdusią tokį gražų šeštadienį

      Panaikinti
    2. As irgi negaliu pakesti; nerastingu ir nachalisku Anonimu, kurie net savo vardo nebeprisimena; nevermind gramatikos; Greta, tavasis cheesecake'as atrodo liuks!

      Panaikinti

Rašyti komentarą